Hrvatski jezik - prioritet u radu s iseljeničkim zajednicama

Slika /arhiva/slike/27042016_1186013384.jpg
U utorak 19.travnja, Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske susreo se sa fra Josipom Peranićem, voditeljem Hrvatskog katoličkog centra sv. Nikola Tavelić u Buones Airesu, ujedno i voditeljem Hrvatskog katoličkog centra sv. Leopold Mandić u San Justu te delegatom za Argentinu Franjevačke provincije sv. Jeronima u Istri i Dalmaciji.

Fra Peranić je predstavio projekte Hrvatskih katoličkih centara u Argentini s naglaskom na Malu školu hrvatskog jezika u Buoenos Airesu koja svake godine bilježi sve veću zainteresiranosti pripadnika treće i četvrte generacije hrvatskih iseljenika za učenje hrvatskog jezika u hrvatskoj zajednici Argentine i snažnijoj želji za upoznavanjem hrvatske kulture i baštine.

Predstojnik Milas je zahvalio fra Peraniću na svim naporima koji poduzimaju posebice kad je u pitanju obrazovanje i edukacija najmlađih naraštaja potomaka hrvatskih iseljenika u Argentini. „ Hrvatski jezik je osnova našeg identiteta. Stoga će Ured u radu s iseljeničkim udrugama i zajednicama, posebice onima koji su prostorno jako udaljeni od Hrvatske, naglasak staviti upravo na jačanje programa učenja hrvatskog jezika. Uz već postojeći program koji uključuje boravak u Republici Hrvatskoj, vjerujem da ćemo od ove jeseni za sve naše iseljenike i njihove potomke koji iz različitih razloga ne mogu izdvojiti vrijeme za duži boravak u Hrvatskoj osigurati i besplatan on line tečaj učenja hrvatskog jezika“.

Sugovornici su se složili da postoji veliki prostor za unapređenje suradnje u promicanju i jačanju hrvatske kulturne baštine, tradicije i nacionalnog identiteta.

Pisane vijesti