Hrvatska podržava europski put BiH te ravnopravnost i adekvatnu zastupljenost Hrvata u toj zemlji

Slika /NG/2020/6 Lipanj/PVRH u BiH/BiH5.jpg

Hrvatska Vlada kontinuirano i snažno daje podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu prema Europskoj uniji i NATO-u, jačajući bilateralne odnose i nastojeći rješavati otvorena pitanja.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković boravio je u petak, 5. lipnja 2020., u posjetu Mostaru, u Bosni i Hercegovini, gdje se sastao s predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem. U pratnji premijera bio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.
 
Predsjednik Plenković poručio je da je hrvatska trajna obveza i konstantna politika osigurati ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini te da oni, kao najmalobrojniji konstitutivni narod, budu legitimno i adekvatno zastupljeni u svim institucijama. Pitanje ravnopravnosti u BiH ocijenio je ključnim, dodavši da je Hrvatska više nego jasno komunicirala temu ravnopravnosti Hrvata u BiH svim tijelima Europske unije.

"Važno je da Bosna i Hercegovina ostvaruje napredak u poštivanju svih kriterija. Svi koji iole razumiju funkcioniranje Bosne i Hercegovine znaju da je pitanje ravnopravnosti ključno da bi se ostvarili rezultati", istaknuo je. "Mi ćemo na tom tragu voditi naš dijalog, zalagati se za rješenja koja će biti prihvaćena od svih naroda i svih političkih stranaka. To je prije svega pitanje Bosne i Hercegovine, ali smatramo da određene poteškoće koje postoje treba riješiti na način koji će omogućiti učinkovito funkcioniranje Bosne i Hercegovine", dodao je.
 
Naglasio jeda su u institucionalnom pogledu u posljednjih nekoliko godina bitno ojačani svi oblici suradnje između dvije zemlje. Posebno zadovoljstvo izrazio je zbog toga što je Središnji državni Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske u mandatu ove Vlade udvostručio sredstva koja su alocirana za projekte u Bosni i Hercegovini.
 
Premijer Plenković osvrnuo se i na Zagrebački summit, odrađen putem video-konferencije zbog pandemije Covid-a 19, koji je vratio politiku proširenja na dnevni red EU. 
 "Radi se o inicijativi Hrvatske posvećenoj našem najbližem susjedstvu, državama jugoistoka Europe, zapadnoga Balkana, pa tako i Bosni i Hercegovini. Kada rezimiramo tu politiku proširenja, uspjeli smo ostvariti jedan sjajan rezultat, a to je da smo deblokirali odluku o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te novoj Komisiji koju vodi Ursula von der Leyen u kratkom roku uspjeli sugerirati usvajanje nove metodologije pregovora o proširenju, koja je u biti povoljnija za sve države koje će pregovore voditi", kazao je predsjednik Vlade.
 
Najavio je da će Europska komisija uskoro predstaviti snažan paket potpore za sve države jugoistoka Europe, uz potporu koju kontinuirano daje u kontekstu borbe protiv Covid-a 19.
 
Predsjednik Plenković osvrnuo se i na aktualno stanje u Bosni i Hercegovini sa sigurnosnog aspekta u kontekstu migrantske krize te na pitanje granica i druge teme, o čemu više možete pročitati OVDJE

Foto: Vlada RH

Stranica