Državni tajnik Zvonko Milas održao sastanak s predstavnicima Hrvata u Makedoniji i s biskupom Skopske biskupije

Slika /arhiva/slike/20062018_1711774170.jpg

Tijekom službenog posjeta Republici Makedoniji, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas, održao je sastanak s predstavnicima hrvatske zajednice u prostorijama Zajednice Hrvata Republike Makedonije u ponedjeljak 18. lipnja 2018. 

Izaslanstvo Republike Hrvatske pozdravila je predsjednica ZHRM-a, gđa Nevenka Kostovska te je ukratko izložila rad i djelovanje Zajednice. Sastanku su nazočili predstavnici ogranaka ZHRM-a i udruga Hrvata u Makedoniji. U razgovoru s državnim tajnikom istaknuli su aktualnosti kao i brojne probleme s kojima se zajednica susreće, a koji se odnose na neriješen status Hrvata u Makedoniji i financijske poteškoće pri osiguravanju osnovnih uvjeta rada.

Državni tajnik je istaknuo važnost hrvatske zajednice u Makedoniji u očuvanju hrvatskoga identiteta, ali i u građenju dobrih odnosa između dviju država. Izrazio je uvjerenje kako će Treća sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu manjina koja se održala u Skopju, zasigurno biti veliki korak naprijed u zaštiti prava hrvatske nacionalne manjine u Makedoniji, a Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i dalje će podržavati aktivnosti i djelovanje hrvatske zajednice.

Nadalje, u utorak, 19. lipnja 2018., mons. dr. sc. Kiro Stojanov, biskup Skopske biskupije i apostolski egzarh i don Davor Topić, župnik Katedralne župe Presvetog Srca Isusova u Skopju primili su izaslanstvo Republike Hrvatske na čelu s državnim tajnikom, Zvonkom Milasom. Biskup Stojanov ukratko je predstavio rad Katoličke Crkve u Makedoniji naglasivši njenu povezanost sa zagrebačkom i vrhbosanskom nadbiskupijom, kao i tradiciju djelovanja hrvatskih misionara na području Makedonije. Velike zasluge za očuvanje hrvatskoga identiteta, hrvatskog jezika i kulture u Makedoniji pripadaju upravo Katoličkoj Crkvi koja je također i mjesto okupljanja hrvatske zajednice.

Državni tajnik Milas je zahvalio biskupu Stojanovu i župniku Topiću na svemu što čine za Hrvate u Makedoniji, kako u svome pastoralnom, tako i u društvenom djelovanju. Katolička Crkva mjesto je okupljanja hrvatske zajednice u Makedoniji što treba i dalje poticati te je istaknuo da će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske nastaviti davati snažnu potporu aktivnostima koje vode očuvanju i razvijanju hrvatskoga identiteta naših sunarodnjaka.

Pisane vijesti