Državni tajnik Milas u radnoj posjeti Varaždinskoj županiji

Slika /slike/MILAS - STRIČAK.jpg

Varaždinsku županiju posjetio je državni tajnik Zvonko Milas koji je tom prilikom u Županijskoj palači održao radni sastanak sa županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom i njegovim suradnicima.

Razgovaralo se o projektima i programima od zajedničkog interesa, a sve u cilju uspostavljanja, održavanja i promicanja veza s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, jačanjem suradnje s hrvatskim iseljeništvom, poticanja i pomoći povratka i useljavanja te provođenja mjera i programa za integraciju Hrvata povratnika i useljenika.
 
Župan Anđelko Stričak upoznao je goste s projektima i programima koje Varaždinska županija provodi na mnogim područjima te je istaknuo primjer suradnje s Hercegbosanskom županijom.
"S Hercegbosanskom županijom imamo potpisani Sporazum o suradnji i moram istaknuti kako smo u vrlo kratko vrijeme intenzivirali našu suradnju. Posebno me veseli što smo organizirali zajednički susret poduzetnika, gospodarstvenika, predstavnika akademske zajednice, te ravnatelja obrazovnih i zdravstvenih ustanova.  Upravo s našim Hrvatima iz Bosne i Hercegovine imamo puno dodirnih točaka koje nas spajaju, a putem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske želimo vidjeti koje su još mogućnosti za nastavak suradnje s Hrvatima koji žive izvan Hrvatske. Stoga mi je drago da je danas s nama državni tajnik Milas koji nam je predstavio mjere i programe koji se planiraju u vezi očuvanja identiteta i povratka i olakšavanja povratka onih koji svoju budućnost vide u Hrvatskoj" -rekao je  župan Stričak.
 
Državni tajnik Milas izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom te je istaknuo da razvoj suradnje Varaždinske županije i Ureda usmjeren na Hrvate u Bosni i Hercegovini, ali i na pripadnike hrvatske nacionalne manjine koja živi u 12 europskih država te hrvatsko iseljeništvo koje živi diljem svijeta. Varaždinska županija je prirodan partner u brojnim aktivnostima koje Ured koordinira, od poticanja gospodarskog i znanstvenog umrežavanja hrvatskih stručnjaka i povratka hrvatskih iseljenika u domovinu, projekata očuvanja hrvatskog identiteta i kulture, posebno u Sloveniji, Austriji i Mađarskoj, do razmjene najboljih praksi s Hrvatima u BiH na njihovom europskom putu.
 

Pisane vijesti