Državni tajnik Milas u Novom Travniku povodom blagoslova i otvorenja Trga Drinskih mučenica

  • Slika /slike/ZM I ŽANA.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 24. rujna 2021. godine državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH g. Andreja Plenkovića boravio je u Novom Travniku gdje je otvoren i blagoslovljen Trg Drinskih mučenica.

„Danas ovdje odajemo dužnu počast i zahvalnost Drinskim mučenicama, narodima i državama iz kojih su došle u ovu predivnu i napaćenu zemlju i slavimo njihov život. Neka ovaj trg, bude živi spomenik ljubavi i naše zahvalnosti, neka bude most koji spaja BiH sa Europom.“ – istaknuo je državni tajnik Milas.

Trg Drinskih mučenica je javni objekt za kulturna događanja Hrvata BiH i iseljeništva čiju izgradnju je podržala Vlada Republike Hrvatske sredstvima iz proračuna Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

U sklopu otvorenja i blagoslova Trga Drinskih mučenica služena je Sveta misa na kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika, ali i brojnih uzvanika predvođenih Predsjednikom HNS-a Draganom Čovićem, predsjednikom FBIH Marinkom Čavarom, Veleposlanikom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sablićem, a uz načelnika Duju bili su i predstavnici Hrvatske Vlasti iz SBK. Svetu misu predvodio je nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić.

Drinske mučenice su časne sestre porijeklom iz Austrije, Slovenije i Mađarske, ubijene su 1941. godine, a blaženima proglašene 24. rujna 2011. godine.

Pisane vijesti