Državni tajnik Milas susreo se s Hrvatima u Južnoj Americi

  • Slika /slike/iseljenistvo/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik Zvonko Milas boravio je u Argentini i Pragvaju gdje je održan 6. susret Hrvata u Južnoj Americi.

U Buenos Airesu  državni tajnik Milas susreo se u Hrvatskom domu s Hrvatima koji žive u Argentini, a susret su organizirale udruga Jadran i Hrvatsko - argentinska gospodarska komora. Susret s iseljeničkom zajednicom održan je i nakon svete mise u Hrvatskom katoličkom središtu Sv. Nikola Tavelić, gdje je domaćin hrvatskom izaslanstvu bio fra Josip Peranić.

Na svečanom otvorenju 6. susreta Hrvata u Južnoj Americi, održanom u teatru Paragvajske narodne banke u Asunciónu prisutnima državni tajnik Milas svima je zahvalio na kontinuiranom i neumornom radu hrvatskih zajednica u Južnoj Americi, na promicanju hrvatskog identiteta, hrvatskog zajedništva i hrvatskih vrijednosti.  „Kao čelnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, vašeg ureda u Domovini, ponosan sam kad vidim koliko je naša globalna hrvatska obitelj uspješna, kreativna, talentirana, pametna i vjerna, a upravo u vama, našem iseljeništvu, hrvatska država vidi istinskog partnera s kojim može graditi bolju budućnost.“ – istaknuo je državni tajnik Milas.
 
Drugog dana susreta, u svom izlaganju državni tajnik Milas detaljnije je izložio iskorake Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske učinjene u posljednjih pet godina na području odnosa iseljeništva i domovine i najavio nove mjere i programe koji se planiraju, te Nacionalni plan razvoja odnosa Republike s Hrvatima izvan Republike Hrvatske čije usvajanje se uskoro očekuje. Istaknuo je kako će mjere sadržane u Nacionalnom planu dodatno olakšati i potaknuti svehrvatsko zajedništvo, očuvanje identiteta i olakšati povratak onih koji svoju budućnost vide u Hrvatskoj. 

U kulturnom centru Manzana de la Rivera državni tajnik Milas otvorio je izložbu “Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi".
 
Po završetku službenog boravka u Paragvaju, državni tajnik Milas s  hrvatskim izaslanstvom vratio se u Argentinu gdje se susreo s Hrvatskom zajednicom u Buenos Airesu, točnije susreo se s predstavnicima udruge Jorgovan koja ima dugu folklornu tradiciju, te predstavnicima Hrvatskog kulturnog društva uzajamne pomoći Stjepan Radić koja je aktivna u podučavanju hrvatskog jezika, a posjetio je i Školu Krista Kralja koju vode Sestre milosrdnice, između ostalih Hrvatice Edita Lukić i Tereza Kovačević.

Uz državnog tajnika Milasa u Južnoj Americi na susretima s hrvatskim iseljeništvom bili su zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić, zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Odbora za vanjsku politiku  Davor Ivo Stier te savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva  Croatiana Gregurić.
 

Pisane vijesti