Državni tajnik Milas sudjelovao na svečanom otvorenju znanstvenog skupa „Identitet Hrvata Boke Kotorske“

  • Slika /slike/ZVONKO MILAS 2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U četvrtak, 6. svibnja 2021. u Zagrebu započeo je znanstveni skup „Identitet Hrvata Boke Kotorske“ na čijem je svečanom otvorenju sudjelovao državni tajnik Zvonko Milas.
 

U sklopu svečanog otvorenja znanstvenog skupa državni tajnik Milas istaknuo je kako je ovako veliki broj važnih institucija koje zajedno rade na realizaciji  ovog vrijednog projekta vrlo znakovit i jasno poručuje koliko su svima Hrvati u Boki kotorskoj važni, a jednako važna poruka koja se na ovaj način šalje i koju često upućuju i naši sunarodnjaci iz Boke, poruka je hrvatskoga zajedništva.

„Posebno važnim smatram činjenicu da će se na ovome skupu, možda i najjasnije do sada, govoriti o tome koliko je važno i potrebno u nacionalne kurikule u Hrvatskoj uključiti i ključne teme Hrvata izvan Hrvatske, a vrlo je važno tu svijest o cjelovitosti i integrativnosti hrvatske kulture usvajati od najmlađeg uzrasta - važno je znati da je Bokeljska mornarica tradicijska kulturna praksa i blago ponajprije Hrvata u Boki kotorskoj, potom Crnoj Gori, ali i Republici Hrvatskoj.“ –naglasio je držani tajnik Milas.

Izlaganje pod nazivom „Sustavna komunikacija i suradnja institucija Republike Hrvatske s Hrvatima u Boki kotorskoj“ održao je i dr.sc. Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu.
 
Organizatori skupa su Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatsko katoličko sveučilište, Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje te Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, dok su pokrovitelji Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo kulture i medija.
 

Pisane vijesti