Državni tajnik Milas posjetio Hrvate u Južnoj Americi

  • Slika /slike/Južna Amerika 2023/404658874_735866871915749_747046199861748979_n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik Zvonko Milas boravio je od 23. do 30. studenoga u Urugvaju i Argentini gdje je održan Sedmi susret hrvatske dijaspore Južne Amerike i Prvi susret CroActivas, mreže hrvatskih žena iz Latinske Amerike.

U Montevideo je državni tajnik sudjelovao na otvorenju Trg grada Zagreba (Plaza Zagreb) i otkrivanju reljefa djela hrvatskog akademskog kipara Vida Vučka, koji se nalazi u aveniji San Martin y Carabelas. Uz državnog tajnika, na svečanosti su sudjelovali predstavnici gradskih vlasti Montevidea, predstavnici hrvatskih institucija, učenici Osnovne škole broj 275 Republika Hrvatska i članovi hrvatske zajednice.

”Ovim događajem veza između Hrvatske i Urugvaja koju čine naši iseljenici postaje materijalizirana na najljepši mogući način i vjerujem da je ona svojevrstan novi početak još snažnijih odnosa, još čvršće suradnje i još mnogih lijepih projekata i susreta” - poručio je državni tajnik okupljenima na Trgu grada Zagreba u Montevideu nakon čega je uslijedila sveta misa u Metropolitanskoj katedrali koju je predvodio fra Ivica Vrbić, hrvatski svećenik Nadbiskupije Santa Cruz de la Sierra u Boliviji.
 
Svečano otvorenje 7. susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike koji se u Montevideu održavao od 23. do 26. studenoga, bio je prigoda za susret uzvanika iz Hrvatske i drugih zemalja sudionica Susreta, a održana je i prezentacija knjige „Meštrović u Urugvaju“, čiji je autor akademski urugvajski kipar Ramón Cuadra Cantera, povodom 140. godišnjice rođenja Ivana Meštrovića. 

“Ovdje smo došli s odgovornom zadaćom uspostave i jačanja komunikacijskih kanala između stručnih i nadležnih tijela u Hrvatskoj i vas, predstavnika iseljeništva prema kojima su usmjerene akcijski planovi, strategije, aktivnosti i mjere. Ovom susretu je Vlada Republike Hrvatske dala status projekta od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske i to je prvi projekt u hrvatskom iseljeništvu s takvim statusom kojim pokazujemo kako je hrvatskoj državi ovaj Susret i hrvatsko iseljeništvo u Južnoj Americi od iznimnog značaja” - istaknuo je državni tajnik Milas te naglasio važnost sudjelovanja brojnih predstavnika hrvatskih institucija koji su izložili mjere, aktivnosti i ideje od obostranog interesa - kako približiti hrvatsko iseljeništvo hrvatskoj državi, kako povratnicima koji žele doći živjeti u Hrvatsku učiniti integraciju jednostavnijom i uspješnijom i kako pomoći hrvatskim zajednicama u Južnoj Americi u transferu identiteta na mlađe generacije.
 
U programu Susreta su kroz gospodarsko-trgovinski panel te kulturni panel sudjelovali hrvatski iseljenici i njihovi potomci iz Urugvaja, Argentine, Paragvaja, Bolivije, Brazila i Čilea, među kojima članovi Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH te brojni predstavnici institucija i organizacija iz Hrvatske. Hrvatsku delegaciju, predvođenu državnim tajnikom Milasom, činili su zastupnici Zdravka Bušić, predsjednica Odbora za Hrvate izvan RH, te Davor Ivo Stier, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš, zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, predstavnice znanstvenih i obrazovnih institucija i brojni drugi.
 
Državni tajnik Milas je od 28. do 30. studenoga boravio u Buenos Airesu u Argentini gdje je održan Prvi susret CroActivas, mreže hrvatskih žena iz Latinske Amerike.

„Uzor ste novim generacijama Hrvatica i jasno pokazujete da je profesionalni uspjeh samo jedan dio vaših životnih prioriteta te da ste snažno naslonjene na svoje hrvatsko podrijetlo, a svojim iznimnim dostignućima promičete i hrvatsku izvrsnost diljem svijeta i postajete inspiracija mlađim generacijama“ - okupljenima je na svečanom otvorenju konferencije poručio državni tajnik dok su predstavnice Ureda kao sudionice panela govorile o budućnosti odnosa hrvatske države i hrvatskog iseljeništva te predstavile programe i projekte Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske namijenjene hrvatskom iseljeništvu.

Kroz dvodnevnu konferenciju na kojoj su kroz nekoliko tematskih panela sudjelovale Hrvatice iz Južne Amerike, Hrvatske i svijeta, objavljena su i imena 24 dobitnice nagrada „Utjecajne hrvatske žene“ i dvije dobitnice nagrada „Buduća liderica“.

Pisane vijesti