Državni tajnik Milas podnio Godišnje izvješće o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2017. godinu

Slika /slike/o-nama-djelokrug-rada.jpg

U srijedu, 5.lipnja 2019., u Hrvatskom saboru, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru je podnio Godišnje izvješće o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te predstavio ključne aktivnosti,  mjere, iskorake i inicijative koje je Ured proveo tijekom 2017. godine.

U uvodnom dijelu naglasio je kako je Vlada Republike Hrvatske postavila  vrlo jasan cilj po pitanju razvijanja državne politike prema Hrvatima izvan Republike Hrvatske, a to je osnaživanje svih veza s pripadnicima hrvatskog naroda koji žive izvan granica Lijepe naše – od intenziviranja suradnje s hrvatskim zajednicama u inozemstvu, preko sustavnijeg i sveobuhvatnijeg rješavanja pitanja od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske, zatim rada na jačanju opstojnosti i sve veće prisutnosti hrvatskog jezika u brojnim državama u kojima žive potomci Hrvata, posebice širenja znanja hrvatskog jezika na mlade naraštaje hrvatskoga iseljeništva i hrvatske manjine, podrške u očuvanju hrvatske tradicijske kulture i baštine izvan granica Lijepe naše, pa sve do rada na dodatnim mjerama kojima se omogućava povratak pripadnika hrvatskog iseljeništva i olakšava njihova integracija u društvo u matičnoj domovini – Republici Hrvatskoj.“

„U cilju stvaranja jasnih rezultata, slobodan sam istaknuti da je, prepoznavši značaj i važnost podrške projektima hrvatskih institucija diljem svijeta, Vlada Republike Hrvatske putem Ureda financijski podržala veći broj projekata za što je u 2017. godini izdvojila financijska sredstva povećana za gotovo 34% u odnosu na 2016. godinu“ – rekao je državni tajnik Milas i dodao kako su tijekom 2017. godine pokrenuti  i brojni projekti usmjereni na očuvanje hrvatskog identiteta i jezika, usmjereni na povezivanje mladih iz hrvatskog iseljeništva s mladima u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kao i projekti povezivanja hrvatskih gospodarstvenika izvan Domovine i u Domovini. Također, s ciljem modernizacije i olakšanja prijava na javne natječaje i pozive Ureda, svim zainteresiranim prijaviteljima olakšan je način prijave putem uvođenja elektroničkog sustava prijava.  

Državni tajnik Milas je naglasio kako realizacija svih aktivnosti Ureda ne bi bila moguća bez suradnje s onima kojima je i namijenjena, a to su prvenstveno hrvatske zajednice i organizacije Hrvata diljem svijeta te Katoličke crkve i hrvatskih katoličkih misija koje nastavljaju čuvati i njegovati cjeloviti hrvatski identitet te resornih institucija na svim razinama vlasti Republike Hrvatske.

„Ovo izvješće ne svjedoči samo o brojkama. Iznad svega ono predstavlja zajednički rad i trud kako Vlade Republike Hrvatske tako i Hrvata koji žive izvan njenih granica“ – zaključio je državni tajnik Milas koji je nakon višesatne rasprave poručio kako su Hrvati izvan RH nacionalni interes a ne tema za skupljanje političkih bodova te je pozvao sve političke opcije u Republici Hrvatskoj na suglasje i konsenzus oko ove teme.

Detaljnije u dokumentu u privitku.



Pisane vijesti