Državni tajnik Milas održao sastanak s Edmondom Ademijem, ministrom za iseljeništvo u Vladi Republike Makedonije

Slika /arhiva/slike/11092017_4238123246.jpg
U ponedjeljak 11. rujna 2017. godine u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske državni tajnik Zvonko Milas i njegovi suradnici održali su sastanak s izaslanstvom Republike Makedonije, koje je predvodio ministar za iseljeništvo u Vladi Republike Makedonije Edmond Ademi.

G. Milas je uvodno rekao da ga veseli što je g. Ademi pokazao interes za bolje upoznavanje rada i djelovanja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao i pravnog i institucionalnog okvira Republike Hrvatske za odnose s Hrvatima koji žive izvan Lijepe Naše te je izrazio nadu da će im naša iskustva biti korisna u uspostavljanju i razvijanju njihovoga sustava. G. Ademi je istaknuo da je Republiku Hrvatsku odabrao za svoj prve službeno putovanje izvan Republike Makedonije „budući da Republika Hrvatska ima vrlo razvijen sustav brige, kako za nacionalne manjine koji žive u Hrvatskoj, tako i za Hrvate izvan Hrvatske te budući da u Republici Hrvatskoj živi brojna i dobro integrirana zajednica Makedonaca, kao i Albanaca porijeklom iz Makedonije“.

G. Milas je napomenuo kako je Središnji državni ured koordinacijsko tijelo i nositelj poslova u vezi s pripremom i održavanjem sjednica međuvladinih mješovitih odbora, koje su posebno važne, budući da MMO-i predstavljaju vrlo dobar mehanizam za unaprjeđenje manjinskog statusa i rješavanje otvorenih pitanja. „U 2017. godini održali smo vrlo uspješne sjednice MMO-a s Mađarskom i s Crnom Gorom, dok srpska i makedonska strana nisu iskazale spremnost za održavanje sjednice. No, možemo reći da smo nakon ovog sastanka korak bliže održavanju sjednice MMO-a domaćin koje je makedonska strana“, zaključio je Milas.

Obje su strane izrazile uvjerenje kako će skorašnje održavanje sjednice MMO-a za zaštitu manjina između Republike Hrvatske i Republike Makedonije te veća usmjerenost na unaprjeđenje manjinskih prava biti dodatan poticaj jačanju partnerskih i prijateljskih odnosa između dvije države.

Pisane vijesti