Državni tajnik Milas na susretu s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga iz Srbije u Srijemskoj Mitrovici i u posjeti srijemskom mjestu Hrtkovci

Slika /arhiva/slike/21042018_5939380922.jpg

U subotu, 21. travnja 2018. godine Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske sudjelovao je na redovitom radnom susretu predstavnika hrvatskih kulturnih udruga u Srbiji, koji se održao u Hrvatskom domu u Srijemskoj Mitrovici, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Državni tajnik Milas i veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota održali su izlaganja na temu Razvijanje odnosa i suradnje institucija Republike Hrvatske s Hrvatima u Republici Srbiji, nakon čega je uslijedio razgovor s predstavnicima udruga. Državni tajnik Milas i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić potpisali su ugovor kojim se realizira Odluka Vlade Republike Hrvatske, donijeta na sjednici 19. travnja 2018. , o osiguravanju financijske potpore za kupnju zemljišta s ciljem trajnog rješavanja pitanja sjedišta Novinsko-izdavačke ustanove "Hrvatska riječ" u Subotici.

Istoga dana, nakon sastanka u Srijemskoj Mitrovici, državni tajnik Milas u pratnji veleposlanika Bakote i generalnog konzula Velimira Pleše posjetili su srijemsko mjesto Hrtkovci, gdje su se u prostorijama mjesnog Župnog ureda susreli sa župnikom, vjernicima te vijećnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Hrtkovaca. U otvorenom i neformalnom susretu, domaćini su predstavnike iz Republike Hrvatske upoznali sa socijalnim, društvenim i gospodarskim položajem Hrvata u ovom dijelu Srijema.

Državni tajnik Milas zahvalio je svojim domaćinima te ih ohrabrio u njihovim daljnjim aktivnostima u očuvanju hrvatskog identiteta. Istaknuo je interes i skrb Vlade Republike Hrvatske za položaj Hrvata u Vojvodini, posebno za Hrvate u brojnim mjestima u Srijemu koji su pretrpjeli velika stradanja u Domovinskom ratu.

Tijekom posjeta Hrtkovcima, državni tajnik Milas, u pratnji veleposlanika i generalnog konzula, posjetio je i sastanak volontera župnih caritasa iz područja cijele Srijemske biskupije, koji se taj dan održavao u mjesnom župnom uredu. U kraćem pozdravnom obraćanju ohrabrili su okupljene caritasove volontere u njihovim humanitarnim aktivnostima u pomoći najpotrebnijima te su ponovili kako će Republika Hrvatska nastaviti brigu za unapređivanje ukupnog položaja Hrvata u ovom dijelu Srbije.

Pisane vijesti