Državni tajnik Milas na jubilarnoj 10. Večeri folklora Hrvata u Slovačkoj

Slika /arhiva/slike/7112017_3400560836.jpg
U organizaciji Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj i Vijeća gradske četvrti Bratislava-Dubravka u Bratislavi je u petak, 3. studenoga 2017. godine održana tradicionalna 10. Večer folklora Hrvata u Slovačkoj.

Za jubilarnu 10. Večer hrvatskoga folklora domaćini su priredili kulturno-umjetnički program koji se malo razlikovao od dosadašnjih, u kojima je naglasak bio na predstavljanju tradicijske kulture koju stoljećima njeguju Hrvati u Slovačkoj Republici, i to u izvedbi Hrvata i prijatelja Hrvatske svih uzrasta, od vrtićkog do umirovljeničkog. I ove su godine izvođači bili svih uzrasta, što je svakako pridonijelo zanimljivosti programa, iz Slovačke bila dva izvođača: Tamburaški orkestar Konjic i Klapa Ravnica, dok su ostatak programa svojim nastupom uveličali gosti iz Hrvatske: KUD "Bribir" Vinodolska općina, KUD "Prigorski zdenec" Vidovec, KUD "Laz" Laz i KUD "Ivan Filipović" Velika Kopanica. Po tradiciji, povjesničar dr. Jozef Klačka održao je kraće izlaganje s crticama iz povijesti Hrvata iz Slovačke.

Domaćin tradicionalne večeri folklora bio je g. Radoslav Jankovič, predsjednik Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj i član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a događanju je nazočio je veliki broj Hrvata i prijatelja Hrvatske iz Slovačke, kao i uzvanika iz kulturno-političkog života obiju država, Slovačke i Hrvatske: državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske g. Zvonko Milas, opunomoćenik Vlade Slovačke Republike za nacionalne manjine g. László Bukovszky, veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj Republici g. Aleksandar Heina, načelnici nekoliko gradskih četvrti u Bratislavi, načelnici nekoliko općina iz Hrvatske i brojni drugi uzvanici.

Obraćajući se sunarodnjacima koji žive u Slovačkoj Republici g. Milas je rekao „ Zahvaljujući iskrenoj ljubavi prema svojim hrvatskim korijenima, kroz pet stoljeća ste uspješno očuvali i razvijali svoju hrvatsku svijest i hrvatski identitet u svojoj novoj domovini, u čemu su Vam posebno važan oslonac zasigurno bili bogata tradicija i običaji, koje ste sačuvali, ali i prenijeli na svoju djecu i mlade, što je posebno važno.“ Pozvao je na hrvatsko zajedništvo, a zahvalio je i Slovacima „na pozitivnom i prijateljskom odnosu prema hrvatskoj kulturi, prema Hrvatima i Hrvatskoj.“

Istoga dana, državni tajnik Milas nazočio je potpisivanju sporazuma o suradnji između Općine Jandrof i Vinodolske općine u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bratislavi te je posjetio Muzej hrvatske kulture u Devinskom Novom Selu.

Pisane vijesti