Dodijeljena priznanja najuspješnijim Hrvatima u iseljeništvu

Slika /arhiva/slike/7032017_5789289982.jpg
U subotu 4.ožujka 2017., u Bad Homburgu u Njemačkoj održana je, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Večernjakova domovnica – 11. dodjela priznanja najuspješnijim Hrvatima u iseljeništvu.

Tom prigodom, Zvonko Milas, državni tajnik i izaslanik g. Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, naglasio je kako je vrijednost Hrvatske - hrvatski narod.“ Ova Domovnica, svi kandidati i svi uzvanici, pokazatelj ste da je vrijednost hrvatskog naroda njegovo zajedništvo kojem ni prostorne ni generacijske raznolikosti ne predstavljaju prepreku“ rekao je Milas i dodao „ Hrvatska ima brojno iseljeništvo. Do jučer nam je to bila slabost. Danas odlučujemo to pretvoriti u svoju snagu. Ova Vlada svojim uspješnim reformama, modernizacijom rada i snažnim oslanjanjem na svoje mlade generacije, zauzima novo mjesto na političkim, gospodarskim i kulturnim kartama Europe“. Državni tajnik Milas je naglasio kako danas pojam iseljenik više ne označava nepovratno izbivanje izvan domovine već ono znači biti partner koji može donijeti najbolje iz svoje Hrvatske u svoj novi dom i koji u svoju Hrvatsku donosi najbolje iz svog novog doma „Želim naglasiti da Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske ne samo da Vam želi olakšati svaku vrstu suradnje s domovinom, već tu suradnju očekuju od vas. Očekujemo da budete jednako solidarni, ujedinjeni i ustrajni u zajedništvu kao i u vrijeme nastanka prvih naših iseljeničkih zajednica, kao devedesetih kad ste prepoznali trenutak, priliku, snagu i vrijednost Hrvatske demokratske zajednice i dr. Franje Tuđmana te zajedno s hrvatskim braniteljima stvarali državu. Napokon imamo priliku sve okolnosti koje smo smatrali slabostima pretvoriti u svoju prednost i snagu, svoju raseljenost po svijetu u svjetsku pokrivenost i mobilnost, nedostatak industrije u ekološku proizvodnju i djevičanski turizam, odljev hrvatskih mozgova u globalni trust hrvatskih mozgova, naše različitosti u naše bogatstvo. Ne pozivamo Vas samo na povratak u Hrvatsku, pozivamo Vas na suradnju u izgradnji države u koju će se vaša djeca željeti vratiti. Vjerujem da je 21. stoljeće - stoljeće Hrvatske u Europi i pozivam Vas da ovu priliku i taj cilj ostvarimo zajedno“ – poručio je državni tajnik Milas.

Dodjela Večernjakove domovnice bila je prigoda da u Bad Homburg na zajedničko druženje s iseljenicima dođu i brojni, predstavnici političkog, društvenog i gospodarskog života iz Hrvatske. Tako su Večernjakovoj domovnici, između ostalog, nazočili ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Davor Ivo Stier, potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, dr. Miro Kovač, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku.

Čitatelji inozemnog izdanja Večernjeg lista osobom godine u hrvatskom iseljeništvu proglasili su bivšeg hrvatskog izbornika Niku Kovača koji od prošle godine uspješno vodi njemačkog bundesligaša Eintracht Frankfurt. Za najboljeg sportaša Večernjakovu domovnicu dobio je po izboru žirija Domagoj Duvnjak, rukometaš Kiela, za sportašicu Kristina Šundov, nogometašica Basela. Čitatelji su za sportaša izabrali Andreja Kramarića, nogometaša Hoffenheima te za sportašicu Anu Sušac, nogometašicu FC Iserlohna. Werner Herzog -Stipetić iz Münchena je najbolji glumac po izboru žirija, a čitatelja glumica Mimi Fiedler. Žiri je za ostvarenje godine proglasio ilustratora Marka Marića iz Mainza, a čitatelji blogericu iz Frankfurta Ivanu Krželj. Domovnice za glazbu su dobili: Toni Damjanović iz Düsseldorfa, Marijana Landeka iz Offenbacha te još klubovi Futsal FC Croatia München, FC Posavina Frankfurt, udruge KUD Silvije Strahimir Kranjčević, Hrvatsko-talijanski mozaik iz Rima.

Među najznačajnije događaje godine u iseljeništvu uvršteni su Mimohod za Grad Vukovar u Münchenu, otkrivanje spomenika kardinalu Stepincu i Tuđmanu u Oltenu, humanitarni turnir "Hrvatske nogometne legende" Cro Viean u Beču i Sutjesko-kakanjska večer u Gelsenkirchenu Večernjakova domovnica godišnja je nagrada koju se dodjeljuje od 2006. najuspješnijim Hrvatima koji žive izvan granica svoje domovine. Ima za cilj promicati veze hrvatskog iseljeništva s Republikom Hrvatskom.

Jedan je od najznačajnijih skupova koji na jednom mjestu okuplja veliki broj uglednih i uspješnih pripadnika hrvatskog naroda i hrvatskih zajednica, udruga, klubova iz iseljeništva od Njemačke, Austrije, Švicarske, Belgije, Nizozemske, Francuske, Švedske preko Kanade do Australije.

Pisane vijesti