Dan općine Odžak - državnom tajniku Milasu uručena zahvalnica

Slika /arhiva/slike/12022018_9548113960.jpg

Državni tajnici Milas i Bušić posjetili Medijski centar i Caritas Vrhbosanske nadbiskupije

U cetvrtak, 8. veljače oćina Odžak je svećanom sjednicom Općinskog vijeća obilježila Dan općine - dan kada je Odžak po Daytonskom sporazumu pripao području Federacije BiH i kada je počeo proces povratka.

Tim povodom, općina je organizirala prigodan program te je , između ostalog, uručila priznanja i zahvalnice zaslužnim pojedincima i institucijama. Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske primio je zahvalnicu za doprinos razvoju općine i potporu koju Ured pruža projektima koje općina Odžak provodi. Uz čestitke, državni tajnik Milas je naglasio kako je, uz brojne realizirane projekte iz podrucja obrazovanja, infrastrukture, zdravstva, projekata koji doprinose ostanku u svom rodnom kraju vazna i poruka koje ti realizirani projekti nose " puno tog je napravljeno, no ponosan sam i nas najveci uspjeh je zajednisto" rekao je drzavni tajnik Milas " Siguran sam da je jos puno dobrih projekata pred nama koje cemo zajednicki realizirati na dobrobit općine Odzak, Županije Posavske i cijele BiH" - porucio je.

Uz državnog tajnika Milasa, svečanosti obilježavanja Dana općine nazočili su Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Nikola MAžar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje te Nenad Križić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja koji su položili vijence i zapalili svijeće, u ime hrvatske vlade, ispred Spomen obilježja koje je podignuto u središtu grada kao trajni spomen na 150 poginulih branitelja 102. odžačke HVO brigade. Nakon toga nazočili su svečanoj sjednica Općinskoga vijeća Odžak kojoj su nazočili i član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović,koji je dobio priznanje „Počasni građanin“ općine Odžak, ravnatelj HMI Mijo Marić, dopredsjednik RS Josip Jerković, ministar za izbjegle i raseljene osobe u RS Davor Čordaš. Svečanoj akademiji bili su nazočni predstavnici Skupštine i Vlade Županije Posavske predvođeni Josom Markovićem i Marijanom Klaićem, načelnici općina u Županiji Posavskoj, načelnik bratimljene općine Rugvica u RH Mato Čičak koji je s načelnikom Ivankovićem razmijenio ploču prijateljstva, predstavnici Udruga iz Domovinskoga rata, predstavnici vjerskih zajednica, političkih stranaka i građani Odžaka.

Tijekom posjeta Odžaku, državi tajnici Milas, Bušić i Mažar, u pratnji Josipa Jerkovića, dopredsjednika RS a iz reda hrvatskog naroda i Davora Čordaša, ministra za izbjeglice i raseljena lica RSa, posjetili su Centar za edukaciju i rehabilitaciju djece i osoba za s posebnim potrebama „Kuća nade“ gdje ih je Ivanka Šimić, predsjednica udruženja upoznala s radom i programima koje Centar provodi. Naglasila je kako je cilj svih aktivnosti centra biti potpora djeci i osobama s poteškoćama u razvoju, njihova edukacija i rehabilitacija kako bi se maksimalno iskoristili njihovi potencijali te osigurala njihova potpuna integriranost.

U Sarajevu su posjetili redakciju Katoličkog tjednika i portala Nedjelja ba pri Medijskom centru Vrhbosanske nadbiskupije. Ravnatelj Medijskog centra vlč. Miroslav Ćavar zahvalio je državnim tajnicima na posjetu i višegodišnjoj potpori koju Vlada Republike Hrvatske pruža te ih upoznao s radom Medijskog centra posebice s projektima Katolički tjednik i portal Nedjelja ba. Ravnatelj Ćavar je naglasio kako je jedna od zadaća Medijskog centra promocija i njegovanje hrvatskog i katoličkog identiteta hrvatskog naroda u BiH. Također su posjetili Caritas Vrhbosanske nadbiskupije gdje ih je ravnatelj Caritasa vlč. Mirko Šimić upoznao s dinamikom radova na objektu doma za starije i nemoćne osobe „Dr. Ivan Evanđelist Šarić“ u Kiseljaku čiju gradnju sufinancira Vlada Republike Hrvatske. Još jedanput se zahvalio hrvatskoj vladi na potpori te naglasio kako je to projekt od iznimnog značaja za Hrvate u Središnjoj Bosni jer će, između ostalog, značiti nova zapošljavanja ljudi iz tog kraja.

Državni tajnici posjetili su i dječji vrtić Sveta obitelj koji djeluje pri Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije.

Pisane vijesti