U Ljubuškom potpisani ugovori o financijskoj potpori za provedbu obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu

  • Slika /slike/IMG-20220901-WA0003_1.9.2022._160918.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske od 21. srpnja 2022. godine o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu, u prostorima Kulturnog centra u Ljubuškom, potpisani su ugovori o dodjeli financijskih sredstava s korisnicima potpore.

Po treći puta potpisivanje ugovora o financijskoj potpori održalo se u Bosni i Hercegovini uz nazočnost ministrice poljoprivrede Marije Vučković ujedno i izaslanice predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, dopredsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragana Čovića, zamjenice predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i kandidatkinje Hrvatskog narodnog sabora BiH Borjane Krišto te dužnosnika Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora, predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Bosne i Hercegovine te ostalih uvaženih uzvanika.

Tom prigodom državni tajnik Zvonko Milas čestitao je svim korisnicima potpore koji su potpisali ugovore te iskazao uvjerenje da će se njihovom realizacijom unaprijediti kvaliteta života ne samo Hrvata, već svih građana Bosne i Hercegovine. „Svi zajedno možemo i trebamo biti ponosni jedni na druge kao i na ove projekte za koje su danas potpisani ugovori jer oni su nastali i realizirat će se kao rezultat našeg zajedništva, kroz suradnju s udrugama, zajednicama i značajnim institucijama Hrvata u BiH, s predstavnicima lokalne i županijske vlasti, a to pokazuje jedinstvo našeg nacionlanog bića koje je neupitno.“

Nazočnima se obratila ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je istaknula zadovoljstvo što su po prvi puta financirani projekti iz područja poljoprivrede te poručila kako će Vlada RH učiniti sve kako bi hrvatski narod u BiH opstao i ostao živjeti, a posebna podrška i dalje će biti pružana na putu ulaska Bosne i Hercegovine u europske integracije.

Ističemo i kako je danas u Posušju otvorena nova osnovna škola „Fra Petar Bakula“ koja je zajednički projekt Hrvata u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, a velikim dijelom financirana je sredstvima Vlade RH upravo putem Javnog natječaja za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od posebnog interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini kojeg provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. Otvorenje ovog novog školskog objekta šalje snažnu poruku kako je ulaganje u obrazovanje, prije svega ulaganje u mlade ljude, koji će sutra biti pokretači razvoja i zalog budućeg opstanka i ostanka Hrvata kako u Posušju tako i u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, Vlada Republike Hrvatske je na svojoj 134. sjednici održanoj 21. srpnja 2022. godine donijela Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu. U Državnom proračunu Republike Hrvatske u tu svrhu su osigurana financijska sredstva u iznosu od 32.500.000,00 kuna (što je znatno povećanje u odnosu na 2021. godinu kada su ista iznosila 25.000.000,00 kuna) i to za 148­­ projekata i programa: 11 iz područja zdravstva, 17 iz područja znanosti i obrazovanja, 25 iz područja kulture, 78 iz područja poljoprivrede i 17 projekata iz ostalih područja.  
 
 
 

Pisane vijesti