4. Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske

Slika /arhiva/slike/3072017_5924386298.jpg
U subotu, 1. srpnja 2017. u Tomislavgradu, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate zvan Republike Hrvatske održana je četvrta po redu Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

U Reviji i natjecanju je sudjelovala 24 djevojka iz 21 zemlje svijeta -Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Bolivija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Čile, Italija, Kosovo, Mađarska, Novi Zeland, Njemačka, Paragvaj, Rumunjska, SAD, Slovenija, Srbija, Švedska, Švicarska.

Tom prigodom, gospođa Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske gospodina Zvonka Milasa i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospodina Andreja Plenkovića, je u svom uvodnom obraćanju svim sudionicama revije čestitala na njegovanju i očuvanju hrvatske kulture i tradicijskih običaja te zahvalila fra Zvonku Martiću, začetniku ove vrijedne manifestacije.

Titulu najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske odnijela je Andrea Radman iz Švedske. Prvom pratiljom je proglašena Tajna Croatia Marić iz Australije, dok je drugom pratiljom proglašena Nina Vidović iz Njemačke. Prema internetskom glasovanju za miss fotogeničnosti najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji pobjedu je odnijela Antonija Bešlić iz Bosne i Hercegovine. Djevojke su na dar dobile prigodne torbice (Lovely bags) i replike tradicijskog nakita iz 12 stoljeća. Cilj ovoga programa je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja naše zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Događaju su, uz brojnu publiku, nazočili i predstavnici političkoga, kulturnoga i društvenoga života, kao i pripadnici hrvatskih povijesnih postrojbi povodom 25. obljetnice Brigade kralja Tomislava i Hajdučke družine Mijata Tomića. Žiri za izbor su činili: Ivan Miloloža, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, Jozo Pavković, glavni urednik Večernjega lista u BiH, Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, Marija Perić, duvanjska poduzetnica te Petar Galić, županijski ministar znanosti, prosvjete i športa. Organizatori manifestacije su Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika.

Projekt se održavao pod pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i općine Tomislavgrad.

Pisane vijesti