12. Večernjakova domovnica - Uručene nagrade najuspješnijim Hrvatima u iseljeništvu

Slika /arhiva/slike/26032018_8108739247.jpg

U subotu 24.ožujka 2017., u Kongresnom centru u Bad Homburgu pred 500-tinjak uzvanika uručene su nagrade najpopularnijim Hrvatima u iseljeništvu.

Uz predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović , događaju su nazočili visoka pokroviteljica ovogodišnjeg izbora, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić kao i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, supokrovitelj 12. Večernjakove domovnice.

Tom prigodom, državni tajnik Milas je naglasio kako nominacije govore o izvrsnosti i zajedništvu hrvatskog naroda diljem svijeta, a samo održavanje događaja u kontinuitetu svjedoči o ujedinjenosti hrvatskog naroda izvan Domovine. „Na nama je svima, večeras nazočnima, da damo sve da se globalna povezanost hrvatskog naroda izgrađuje i učvršćuje. Prije godinu dana stajao sam ovdje,prvi put pred vama, i pozvao nas na partnerski odnos, na gradnju povjerenja i suradnje. Došao sam zahvaliti vama jer ste taj poziv prihvatili, jer ste prepoznali naš ured kao Vaše partnere u domovini. Mi to jesmo. Uspostavljanjem otvorene komunikacije kao temelja za izgradnju povjerenja i nakon postignuća u posljednjih dvije godine - naš napredak, utemeljen na našem zajedništvu i napornom radu, je jedini put kojim možemo ići.“ – rekao je državni tajnik Milas.

U tradicionalnom, 12. po redu izboru najpopularnijih Hrvata izvan domovine u kategorijama sporta, glazbe, glume i spektakla Večernjakova domovnica, prema odluci čitatelja zasluženo je otišla nogometašu Anti Rebiću koji nije mogao nazočiti dodjeli. Nagradu žirija dobio je Marino Marić, rukometaš TS Melsungena. Ena Ćorić, taekwondo sportašica iz Münchena odnijela je nagradu prema odluci žirija i čitatelja. Najpopularnijom amaterskom sportskom momčadi prema odluci žirija proglašena je SC Croatia Reutlingen, dok je nagradu čitatelja dobila FC Croatia Frankfurt. U kategoriji Glazbe nagradu žirija i čitatelja dobila je sopranistica iz Berna Nikolina Pinko-Behrends. Najpopularniji glumac Ante Luburić dok je najpopularnija glumica Valentina Pahde. U kategoriji Showbizza nagradu je odnijela Iva Batistić, street art fotografkinja iz Frankfurta. Nagrada za Najznačajniji događaj godine je otišla Hrvatskim svjetskim igrama održanim prošle godine u Zagrebu dok je najuspješnija hrvatska udruga Hrvatski centar iz Beča. Vinko Sabljo, organizator Hravtskih svjetskih igara u Zagrebu dobio je nagradu žirija i čitatelja za Osobu godine.

Dodijelu nagrada su pratili i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, SPD-ov zastupnik u Bundestagu Josip Juratović, glavni tajnik CDU-a Hessena Manfred Pentz, gradonačelnik Bad Homburga Alexander Hetjes. Među brojnim poznatim uzvanicima bili su i gradonačelnici Dubrovnika, Mostara,Vukovara i Raba, Mato Franković, Ljubo Bešlić, Ivan Penava i Nikola Grgurić, šef zagrebačke skupštine Andrija Mikulić, je i Miroslav Ćiro Blažević, te brojni drugi gosti. Foto: Fenix magazin.

Pisane vijesti