Ured dobrodošlice

Slika /slike/vodic-za-povratnike.jpg

Što je potrebno znati prije konačnog povratka u Republiku Hrvatsku? S kakvim korisnim informacijama valja raspolagati? Što očekivati? Koji su prvi koraci nakon odluke o povratku?

Temeljem čl. 56. i 57. Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, nastojeći učiniti sve da našim iseljenicima put povratka u domovinu bude bez prepreka i da korak u tom smjeru bude lagan, unutar Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske ustrojen je Ured dobrodošlice.

Olakšati povratak, snalaženje i integraciju iseljenih Hrvata u cjelokupan državni sustav Republike Hrvatske glavna je zadaća Ureda dobrodošlice koji uspješno pomaže u rješavanju mnogobrojnih pitanja: kako zatražiti hrvatsko državljanstvo, ishoditi osobne dokumente, registrirati vozilo, riješiti priznavanje inozemne svjedodžbe ili diplome.

U okviru Ureda dobrodošlice pružaju se i informacije o carinskim povlasticama pri uvozu predmeta kućanstva i gospodarskog inventara kod povratka i useljenja u Republiku Hrvatsku, te o poreznim olakšicama za hrvatske povratnike/useljenike, fizičke i pravne osobe, pri njihovom nastanjenju i stupanju u poslovni odnos u Republici Hrvatskoj - detaljnije informacije se nalaze na web stranici Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u rubrici: Korisne informacije.

Za Hrvate povratnike i useljenike koji trebaju dodatnu pomoć, Ured dobrodošlice osigurao je i podršku mentora/savjetnika. 

Zajedničkim naporima, u suradnji s ostalim službama unutar Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i u koordinaciji s ostalim tijelima državne Uprave, Ured dobrodošlice predstavlja focal point svim Hrvatima izvan Republike Hrvatske te svim Hrvatima povratnicima kako bi njihov povratak i uključivanje u cjelokupan državni sustav Republike Hrvatske bio olakšan.

Vjerujemo kako će naši djelatnici uspješno odgovoriti na sve postavljene izazove te da će nam se Hrvati koji žive diljem svijeta, a koji imaju želju za povratkom u Lijepu našu, obraćati s povjerenjem. Na nama ostaje kontinuiranim i predanim radom to povjerenje svakodnevno opravdavati. 

Ostajemo otvoreni za sve vaše prijedloge, pitanja i smjernice kako bismo bili još učinkovitiji te kako bi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske bio most svih iseljenih Hrvata ka matici zemlji!

E: ured-dobrodoslice@hrvatiizvanrh.hr

 

 

Dokumenti